Najčešća pitanja i odgovori

P: Ima li nekog ograničenja prilikom upotrebe sajta?
O: Online upotreba je potpuno besplatna i nema nikakvih ograničenja.

P: Da li trebam koristiti yu slova prilikom pretrage?
O: Možete ali i ne morate koristiti šđčćž slova prilikom pretrage. A staznaci.com će kod značenja reči svakako predložiti da pogledate i verziju sa YU slovima (ako postoji). Naprimer: celo, čelo ili crtać, crtač ili gros, groš.

P: Na osnovu čega je napravljen spisak od 10.000 najpopularnijih reči?
O: Spisak najpopularnijih reči nam je dostavio recnik.biz sajt. Njihove najpopularnije reči su sastavljene iz raznih tekstova i broja upita za određene reči. Ta lista reči je upoređena sa onima za koje imamo značenje u našoj bazi i tako smo dobili spisak najpopularnijih reči na staznaci.com

P: Za neke reči vidim dva značenja.
Vrlo često imamo takve reči u srpskom jeziku koje se isto pišu a imaju različito značenje. U tom slučaju će svaka reč biti ispisana na toj stranici. A kad ovome dodamo i neke strane reči za koje imamo srpski opis značenja, taj broj dupliranese povećava.

P: Otkud neke engleske reči na staznaci.com?
U početku je plan bio da se samo srpske reči nađu u našoj bazi podataka, ali u današnji jezik sve se češće uvlače i strane reči, za koje korisnici interneta traže značenje. Tako da smo odlučili da naš rečnik proširujemo (i uz vašu pomoć) sa ovim stranim (većinom engleskim) izrazima.

P: Šta je to morzeova azbuka?
Morzeova azbuka jeste metod za prenošenje signala uz pomoć samo dva znaka. Napisano na papir to su tačka i crtica. Ali može se prenositi i svetslosnim ili svučnim signalima (kratak i dug signal). Izumitelj je Semjuel Morze a prvi put je upotrebljena na električnom telegrafu.

P: Koliko reči ima na sajtu?
Trenutno naša baza reči sadrži preko 70.000, ali se konstantno proširuje iz raznih izvora. Počeli smo sa unosom značenja engleskih reči koje se često koriste u srpskom jeziku. Otvoreni smo za nove predloge reči, samo popunite formular za dodavanje novih izraza (link na vrhu stranice).

P: Kod predlaganja novih reči, zašto moram upisati moju Email adresu?
Jedini razlog jeste za kontaktiranje predlagača nove reči, i to samo u slučaju da imamo neko dodatno pitanje u vezi predložene reči ili značenja iste (što će biti vrlo retko). Nikada nikome nećemo proslediti Vaše podatke niti ćemo poslati i jedan spam Email!

P: Hteo bih se reklamirati banerom na sajtu.
Trenutna posećenost sajta je relativno mala i ne opravdava prodaju ili izdavanje reklamnog prostora. Nadamo se da će se ovo promeniti, na taj način će funkcionisanje sajta biti dugoročno obezbeđeno, sa namerom da bude najposećenija web prezentacija kod pretrage značenja srpskih reči.